Fietsen-4

Terug gekeerd uit de stadse drukte trof ik aan de rand van onze wijk nog een aardig fietsdingetje aan. Er was een koude wind opgestoken die de zomerse warmte en de terraszitters had verdreven. Dat maakte des te duidelijker wat mij trof en u wil laten zien. De restauranthouder wil geen fietsen aan de verkeerspalen geklonken hebben die het op en neer lopen naar het terras aan de overkant van de weg zouden belemmeren. Eigenlijk wil hij helemaal geen fietsen in zijn uitzicht. Weer een andere ondernemer heeft er handig op in gespeeld en levert de paaltjes met voet en een niet mis te verstane verbodsborden er boven op. Je ziet ze bij wel meer restaurants staan. Heel Amsterdams moet deze particuliere paal net als de geweerde fietsen aan de ketting staan, anders ben je het voor je het weet kwijt.

 

Kijk bij bovenstaande foto ook nog eens goed naar de afvalcontainer. Vlak bij mij staat zo’n container zoals de meesten met de opening naar de gevel. Hier staat die opzij gericht, ik denk om de ruimte voor het terras vrij te houden. Wat een prachtig micromanegement, want van te voren is dit allemaal al in technische tekeningen opgenomen. Een gestold compromis: wel een container op de hoek zoals gebruikelijk, vast niet gewenst door het restaurant, maar wel netjes gedraaid.

Hierboven werd mijn oog nog getroffen door het “zone 30”-bord. Gezien het niet inrijden-bord geldt dat voor fietsers en vooral voor bromfietsers die buiten het fietspad 45 mogen. Ik liep verder door de Jan Pieter Heyestraat en zag dat alle zijstraten zo’n 30-bord hebben. We blijken in een zone-30-gebied te wonen.

Vlak bij huis viel mijn blik op nòg een fietsdingetje. Het bord van de kleermaker staat geketend aan de paal die hij met een stikker voor zichzelf gereserveerd heeft. Uiteraard hebben de stikker en de eerder getoonde paaltjes geen juridische basis, die borden van de gemeente wel hebben.

Ik heb nog een leuke tip om te wandelen met aandacht voor en verbazing over onze gebouwde omgeving: waar vind je nog meer van deze particuliere verboden? Ik heb ze maar niet meer allemaal op de foto gezet.

 

Gijs Kalsbeek