Balkonnetjes 2

Onder het eerst getoonde balkonnetje zit de rijwielhandel IZZO, ons allen zeer bekend, waar de jonge Mirco werkt in een soort hangplek voor ouderen. Henk vertelde me dat hij daar wel eens een pannetje met soep gaat brengen. Zo blijkt dat achter of onder elk balkonnetje een verhaal schuilt.

Maar ik wilde het hebben over voorgevelbalkonnetjes die net aan groot genoeg zijn om op te staan, dus uitpandige, terwijl ik het de vorige keer had over inpandige balkonnetjes. Je ziet hoe het linker balkonnetje in tegenstelling tot het rechter niet op betonnen maar op gietijzeren steunen rust. Ik heb dat vaker gezien bij balkonnetjes boven een winkelruit. Er zal een logica in zitten, maar die kan ik u helaas niet vertellen. Dat treurige feit benoem ik speciaal omdat het onderwijsbloed nog zo door mijn aderen stroomt dat ik graag wil uitleggen en mijn onwetendheid niet graag erken.

 

 

 

 

3

 

 

 

 

Wat je weinig ziet zijn balkonnetjes op een hoek van de straat. Deze hebben een mooi gebogen hekwerk. En bij het rechterbalkon is bijzonder dat het balkonhek tussen twee gemetselde pilaren zit. Ook onder het balkon zit aardig metselwerk met een boogje. Het zou allemaal enorm opknappen als deze gevel werd schoongemaakt.

Hieronder links zie je hoe je zelfs op zo’n klein voorgevelbalkonnetje kan zitten aan een tafeltje als dat niet te groot is. Rechts een sjiek balkon met een gebogen hek, zoals je het weinig ziet in onze buurt en waarvan ik direct aanneem dat dit is omdat zo’n hek duur is. Gisteren liep ik door de Tweede Helmersstraat en zag daar allemaal zulke balkonhekjes. Is die buurt dan sjieker dan de onze?

 

 

4

 

 

 

 

5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6

 

 

 

 

Bij de foto hierboven vond ik het aardig dat het balkon heel ongewoon voor twee ramen loopt. En zeg nou zelf, hoe vaak sta je stil bij het design van de balkonhekjes. Zie je wat voor mooie krullen er in verwerkt zitten. Kijk nog even terug naar de vorige plaatjes, daar heb je vast overheen gekeken hoe de hekjes er uit zagen. Terug bij dit laatste balkon, kijk dan ook nog even naar de steunen en zie hoe mooi die gemetseld zijn met nog weer een betonnen ornament op de overgang tussen muur en steun.

Vandaag liep ik nog eens langs de Overtoom aan de Vondelparkzijde en zag naar de overzijde kijkend mooie balkons en mooie hekjes, allemaal net weer anders dan die hierboven weergegeven. Ga vooral zelf kijken.

 

Gijs Kalsbeek