Al lang let ik op mijn wandelingen door ons Stadsdorp op het tegelwerk in sommige portieken. In sommige straten komen betegelde halletjes helemaal niet voor, in andere juist weer met een grote variatie. Blijkbaar was ik zo gefocust geweest op de tegelwanden, dat ik pas nu bij het samenstellen van dit stukje zie hoe mooi en gevarieerd ook de vloeren in de halletjes kunnen zijn. Ik denk niet dat ik aan die vloeren een aparte aflevering ga wijden – er zijn grenzen, zelfs voor deze rapporteur. Dus u moet het ermee doen dat u hieronder maar een schim ziet van die tegelvloeren.

 

Een ander aardig element toont zich als er een gestuukte muur is boven de tegels, dan zit er meestal een kunstig patroon in. Ik heb bij mij in de buurt maar een paar straten gelopen en had toen al genoeg foto’s. Nu krijg ik een onrustig gevoel of ik niet in de andere straten nog weer heel anders ingerichte portieken mis die ik voor u zou moeten fotograferen. Ik neem me voor om dat alleen te doen als ik iets zeer afwijkends zie van wat ik nu presenteer. Voor de rest moet u maar met eigen ogen kijken.

Op architectuurwandeling zagen we in de portieken op het Bellamyplein hele mooie tegelwanden, die heel anders zijn. Hier in deze schrijfsels beperk ik me tot onze eigen buurt. In ieder geval voorlopig.

Bij elke column die ik schrijf ben ik bang dat de onderwerpen opraken over wat er allemaal te zien is in onze buurt. Gelukkig heb ik wel weer een plan voor een volgende aflevering. Toch zou ik heel graag ideeën ontvangen waar ik over zou kunnen schrijven.

In de vorige nieuwsbrief stond enige tijd een verkeerde, oude link naar portieken-1. Pas later werd er juist gelinkt naar portieken-2. Op de website vind je na enig zoeken alle columns.

Gijs Kalsbeek