sorry, dit is de column "portieken 1". 

Klik hier voor Portieken 2

Toen ik al weer in een vorig seizoen waarin de blaadjes nog aan de bomen zaten, door de Pieter Langendijkstraat  liep, werd ik getroffen door het bovenstaande, mooie portiek. Sindsdien kijk ik als ik door onze buurt loop geboeid naar portieken. Wat een lust voor het oog; ik moet oppassen dat ik al kijkend niet tegen een lantaarnpaal oploop. Dit keer beperk ik me tot de portieken in de nieuwbouw aan de genoemde straat.  Ik zag ze als kersen op de taart van het grote nieuwbouwcomplex en zag voor mijn ogen een slagroomtaart opdoemen zo groot dat je er in kon duiken, met mond open en de smaakpapillen aan. De andere kersen wil ik u niet onthouden.Waar de eerste portiek toegang leek te geven aan slechts een appartement, gaat het hier op bovenstaande foto duidelijk om meer woningen en is een bezorger van krantjes net langs geweest. Het raam boven de deur is erg retro onderverdeeld in kleine raampjes. Het is ongetwijfeld wel weer zo modern dat het dubbelglas uit twee grote ruiten bestaat met de latjes ertussen geplakt.

Het aardige is natuurlijk dat de kersen van deze nieuwbouwtaart allemaal verschillend zijn. Hieronder zijn de portieken van hout  gemaakt.

 
 

Ik heb niet eens alle portieken hier weergegeven. Loop door de Pieter Langendijk en vertraag je tempo, en zie met eigen ogen bovenstaande en de andere deuren.

Gijs Kalsbeek