Woonboten 2


Jacob van Lennepkanaal tussen Pieter Langendijkstraat en Kostverlorenkade

Of ik verstand had van architectuur, vroeg iemand mij naar aanleiding van de architectuurwandelingen die ik spoedig weer hoop te hervatten. Nee, maar als je je tempo vertraagt, dus als je niet meer op weg bent ergens naar toe, als je zelfs stil gaat staan, dus als je echt de tijd neemt en om je heen gaat kijken, ja dan ga je vanzelf allerlei interessants zien. En daarvan doe ik in deze serie en bij de architectuurwandelingen verslag.

Ik had na de vorige aflevering nog lang niet genoeg van woonboten kijken. Die tussen de Pieter Langendijk en de Kostverlorenkade zijn weer zo anders –wat ik pas zag toen ik echt ging kijken. Omdat er aan beide zijden van het kanaal woonboten liggen moet je voor dat kijken je best doen om tussen de nabije boten door de verre aan de overkant goed op de plaat krijgen. Op de kade aan de Kinkerstraatkant, me wurmend tussen geparkeerde auto’s, uitwijkend voor bomen en de gladde stenen rand er om heen, attent op hondendrollen en allerlei leidingen kwam ik op de glibberige kadestenen net tussen twee aanliggende woonboten om zicht te hebben op die van de Stadsdorpkant. Op safari dus om kiekjes te schieten, gewoon in je eigen stadsdeel.

Kijk dat had je niet bij de vorige serie woonboten, zo’n zitje, niet aan het uiteinde maar ergens tussenin. Het dak is ook bijzonder – maar dat is aanleiding voor boten 3. Omdat het mij gaat om het overzicht en de samenhang, beperk ik mij meestal tot platte kiekjes, maar hier zoom ik zowaar in. Hierna twee recht toe recht aan woonboten; zie wel de deur die op het water uitkomt om zo een bootje in te kunnen stappen en ook de plantjes die langs de waterkant staan.Deze twee boten (boven) hebben een bedakt zitje, weliswaar aan het uiteinde, maar zo had ik het toch niet eerder gezien. Vooral de tweede boot heeft ruime raampartijen. Ruime raampartijen, ik kan wel tekstschrijver worden bij een makelaarskantoor voor een leuk tekstje bij een te koop staand (on-)roerend goed. De precieze observator ziet op deze foto iets bijzonders waar ik later op terug wil komen. Het gaat nièt om een boot aan de overkant, maar een aan de Kinkerstraatkant.


De witte woonboot had ik niet meer op de foto gezet (alle gordijnen dicht, dat valt wel op, maar dat is niet bijzonder genoeg voor nog een foto) als er naast niet een bootje (ik neem aan dat dat het is) in de vorm van een zwaan had gelegen. Nu weet ik het zeker, ik loop ook nog een keer aan de overkant van de kade om preciezer te kijken.

Op het laatste plaatje zie je de Kostverlorenvaart in de richting van de Overtoom. Hier, op de plaats waar ik de foto neem, kan je makkelijk aan het water komen, er is zelfs een plaatsje met een bankje en een boom, en er staat een hek naar het water. Een leuk uitkijkpunt, waar je zomers lekker kan zitten; ik was me er nog nooit zo van bewust was geweest.

Gijs Kalsbeek

Lees ook: Column Woonboten 1