Gevelgroen 2

Voordat de zomer voorbij is wil ik nog een keer stil staan bij het overdadige gevelgroen in onze buurt. Vanuit mijn eigen straatje waarover ik vorige keer berichtte, loop ik naar even om de hoek. Het stukje Brederordestraat tussen het Staringplein en de Jan Pieter Heyestraat, en daarvan eigenlijk een nog kleiner deel, is een waar groen lustoord, waarmee ik makkelijk deze aflevering kan vullen.

Ik kan me herinneren dat toen ik hier in 1994 kwam wonen, geveltuintjes nog iets bijzonders waren. Het was al wel zo gereguleerd dat als je anderhalve stoeptegel wegtrok, waarbij je een deel van de tegels recht overeind ingroef als afgrenzing, de gemeente je tuintje met rust liet. Ik zat blijkbaar in de flow van de opkomst van geveltuintjes, want niet lang nadat ik met vele liters tuinaarde mijn geveltuin aangelegd had, kwam er nieuw beleid. Je kon bij de gemeente je geveltuin aanmelden en dan kwam Gemeentewerken langs om jouw tuintje te voorzien van echte, betonnen opsluitbanden.

 

Brederodestraat, evenals andere foto’s



 

De bewoners zagen blijkbaar ook dat de fiets het onderspit dreigde te delven tegen het oprukkende groen en timmerden een robuust, houten fietsenrek in elkaar. Je kan je voorwiel vastzetten met heel kunstig aan het rek vastgeschroefde ringsloten.

Dit is toch een olijf…

en een Aronskelk? In mij latere jeugd woonde ik in de Aronskelkweg en toen mijn moeder ook nog een Aronskelk op het balkon tot bloeien kreeg, zette dat beeld zich in mijn hoofd vast. En op vakantie in Italië zag ik zoveel olijfboomgaarden dat die er ook nog wel bij konden in mijn hoofd. Daarna zat het daar vol, dus andere namen krijgt u van mij niet.

 

Nog een herinnering over lang geleden – ik wordt oud, dan wel iets minder erg: ik woon hier al heel lang. Ik was politiek actief in het Stadsdeel Oud-West. Ergens hadden bewoners ruime plantenbakken op de stoep voor hun huis neergezet. De wethouder van mijn partij handhaafde de toenmalige verordening dat de stoep vrij gehouden moet worden en gaf ook nog als argument dat rolstoelen die ook rechten hebben, er niet langs zouden kunnen . Na een waarschuwing werden de bakken door de gemeentereiniging verwijderd. De bewoners lieten het er niet bij zitten en lieten dat bij de Stadsdeelraad luid en duidelijk weten. Andere partijen grepen gretig hun kans om het vuurtje op te stoken. Ik keek met grote ogen toe hoe de politiek werkt. Ik ben dan ook meer een van de reflectie dus lang bleef ik niet politiek bezig. Ik weet ook niet meer hoe het met die plantenbakken afgelopen is, ongetwijfeld  uiteindelijk met een nieuwe verordening over het gebruik van de stoep. Ik vraag me bij al het overdadige groen, waar ik erg blij mee ben, toch wel eens af of de GGD en de Brandweer overal nog bij kunnen komen. En zo niet dan zal na een moeilijk te blussen brand o.i.d. bewoners luidkeels protesteren bij de lokale politiek en begint de cyclus van het verfijnen van de regels opnieuw.

Bij mijn urenlange wandeltocht door onze buurt met mijn ogen alleen maar gericht op het groen en met mijn mobiel als camera voortdurend in aanslag, kwam ik geen straat tegen die zo groen en gezellig er uit zag als dit stukje Brederodestraat. Het doet me er aan denken dat met Oranje in de EK- of WK-voetballen deze straat ook uitbundig oranje versierd werd. De laatste kampioenschappen zat de klad er een beetje in, alsof ze er niet meer in geloofden dat het met Oranje nog wat zou kunnen worden.

Ik kreeg veel leuke reacties op mijn vorige stukje over het gevelgroen. Dank. En ook tips waar ik zeker eens zou moeten fotograferen, want daar stonden toch zulke mooie bloemen. Maar mijn probleem was eerder het selecteren en komen tot een behapbaar aantal foto’s in de nieuwsbrief en dan het liefst nog met een beetje samenhang. Misschien doe ik nog een aflevering gevelgroen in de volgende nieuwsbrief met als thema de verschillende soorten potten waarin planten geduldig staan te groeien.

Gijs Kalsbeek