Deze keer kijken we naar wat er op de muren te zien is tussen Jacob van Lennepkade en de Overtoom. De moderne tijd knalt je tegemoet op onderstaand billboard dat strategisch geplaatst is. Als voetganger en fietser, maar wat allicht door de adverteerder belangrijker gevonden zal worden, ook als automobilist, kan je het niet missen als je de brug over rijdt over het van Lennepkanaal en de OvertoomseSluis binnenkomt.




Hoek Jan Pieter Heyestraat en Jacob van Lennepkade


Het Elixer d’Anvers, foto 3, is een likeur uit een oude Belgische stokerij. Aanvankelijk was deze gevestigd aan de Paardenmarkt in Antwerpen. Ik weet niet of de samensteller van het Wikipedia-artikel zich bewust is van de ironie, als hij even verderop schrijft dat het elixer ook tegen koliek bij paarden gebruikt werd. Onder de advertentie zat vroeger een bruine kroeg op de hoek van de Staringstraat en de Jacob van Lennepkader in alle rust zijn tijd uit. Nu huist er een hip, druk gefrequenteerd lunchcafé met de aardig gevonden naam “Staring at Jacob” dat ’s avonds juist niet open is.



Hoek Staringstraat en Jacob van Lennepkade


Eerste Helmersstraat 208

Willem Frederik Hermans heeft in zijn jeugd in de Eerste Helmersstraat gewoond. Vanuit mijn huis zag ik jaren geleden een oploopje van voornamelijk oudere mensen. Toen ik ging kijken bleken dat leden van het Willem Frederik Hermans Genootschap te zijn die toekeken hoe de wethouder van toen nog Stadsdeel Oud West de plaquette onthulde. Bleek onder de toeschouwers ook nog een oud-collega Nederlands te staan, die ik nu op de maandelijkse borrel voor gepensioneerden van mijn vroegere werk weer tegen kom .

Hermans zou Hermans niet zijn geweest als hij niet in een terugblik op zijn jeugd zuur had opgemerkt dat hij in de Eerste Helmersstraat had gewoond en dat naar zo’n armzalige schrijver als Helmers, wel drie straten waren vernoemd. Je vraagt je af of die plaquette als Hermans er bij had gestaan, meer dan een zuinig knikje had opgeleverd.



De kastjes voor de zwaluwen zijn kunstig opgehangen. Is die golfvorm alleen voor de sier, of zit er nog een ornithologische reden achter? Grappige kunst versiert de muur bij een groot binnenplein.





Derde Kostverlorenkade, vlak bij de Overtoom


Binnentuin Derde Kostverlorenvaart vlak bij de Overtoom

Je gelooft je ogen niet. Dit is niet de Wackerstuin. Onder toeziend oog van de muurschildering ligt niet alleen een wat desolaat, geheel bestraat plein, maar ook een tuin, achter op de foto. Vooraan staan plantenbakken!

De tuin hoort bij een groot gebouw aan de Vosmaerstraat. Ik heb horen vertellen dat dat vroeger een gesticht was. Wie weet meer?




Na dit uitstapje naar een onverwacht aangetroffen tuin, terug naar de geveluitingen. De architect heeft hierboven met verspringende bakstenen een blinde muur toch wat reliëf gegeven. Het lijkt er sterk op dat het bedoeld was als plaats waar een reclame bevestigd kon worden. Bovenaan de gevel is met geel gekleurde bakstenen een ster gemetseld.


Hoek Kanaalstraat Staringstraat

Zo heb ik terwijl het voorjaar langzaam en vooral koud op gang komt maar de bomen in vele straten mooi zijn gaan bloeien, weer heel aardig in ons Stadsdorp rondgelopen. Ook een leuk thema trouwens, de bomen in onze buurt. Ik voel me niet bekwaam om er wat mee te doen. Wie neemt die handschoen op?

Gijs Kalsbeek

Dit is een vervolg op column 8