Kunst?Ziet u de kunst op deze foto, of ziet u alleen maar vlekje op het mooi witgepleisterde veld in de muur met bruinrode bakstenen? Ik had op die plek in de Jan Pieter Heyestraat nooit iets opvallends gezien, maar met een “kijk, dat is vast iets voor jou”, keek ik en raakte ik geïntrigeerd. Dichterbij en met vergroting zag ik dit:

Ik kreeg de foto niet scherp tot ik besefte dat dat niet zou lukken omdat ik, pas na goed kijken, zag dat het geen geschilderd maar echt poppetje was waarvan de wind de stoffen kleding liet bewegen. De wel geschilderde tekst, letterlijk vertaald: ik ben vleermuis, of ik ben knuppel, kan ik niet zo vertalen dat het iets zegt over het poppetje. Ik vermoed dat het ook de bedoeling is de kijker te ontregelen. De associatie die je trekt is met: I’m bad, ik ben slecht, en met I’m Batman, ik ben Batman, maar dat staat er niet.

Maar om u de derde dimensie te laten zien ging ik later terug voor nog een foto, ondertussen mijmerend of dit nog kunst is. De foto is nog steeds niet scherp omdat het weer waaide.

Van het kijken werd ik blij, de ontregeling kon ik wel waarderen, ik wilde het poppetje vaker zien en volgens deze korte definitie is het dus kunst, zonder vraagteken. Iemand gaf me de suggestie dat het misschien werk was van Streetart Frankey. Nog nooit van gehoord, maar internet leverde een kunstenaar op die inderdaad “wild” in Amsterdam her en der kunstwerken plaats. Dit poppetje kon ik niet tot hem herleiden, dus voorlopig blijft de kunstenaar anoniem. Internet gaf ook aan dat deze Frankey van seksuele intimidatie wordt beschuldigd. Stel dat de artiest die dit poppetje maakte en plaatste wel Frankey was, zou het dan besmette kunst zijn, misschien zelfs geen kunst meer?

Dat ik hier nooit wat bijzonders gezien had, troostte ik mezelf als de oplettende kijker die ik meen te zijn, was natuurlijk omdat het beeldje pas recent is geplaatst, misschien.

Gijs Kalsbeek