Openbare verlichting

 

Als ik door de wijk loop dan is tegenwoordig mijn thema het onderhoud van de openbare ruimte. Nooit is het klaar, altijd is er wel weer een nieuw project gaande. Zo worden langzaamaan de oude lantaarns vervangen door nieuwe. Pas als ze op de grond liggen zie je hoe groot ze zijn en hoe mooi vormgegeven. Ze lijken wat weg te hebben van de gaslantaarns van oude plaatjes.

Een oude, te vervangen lantaarn.

Er zijn in onze buurt tenminste twee bedrijven met deze klus bezig. Op de foto zie je een bedrijf met de luxe van een busje met een mechanisch lift. Elders in onze wijk zag ik een bedrijf dat het met een eenvoudig klussenbusje deed en met een ladder elke lantaarnpaal beklom. Er was wel een extra man nodig die de ladder met zijn voet er tegenaan gezet moest zekeren als er iemand er bovenop aan het werk was.

Zie ook hoe mooi gestileerd de lantaarnpalen zijn, ze lopen langzaam taps toe en een (wijn?)rank slingert er om heen.

 

Wat beide bedrijven gemeen hadden was dat de arbeiders onderling buitenlands spraken, maar genoeg Nederlands voor een praatje met mij over die lantaarns. Nu ik er op let zie ik overal (delen van) straten met de mooie nieuwe lantaarns.

Gijs Kalsbeek