Publieke werken: knutselwagentje

Op een wandeling door de buurt kom ik dit knutselwagentje tegen. De elektrische trekker doet me denken aan Schiphol waar het bagagewagentjes voorttrekt, of misschien is het een afdankertje van de bloemenveiling. Op de aanhanger pruttelde een aggregaat, maar ik hoorde nog meer moeilijk thuis te brengen geluiden. Ik zag voorop een plastic tank met naar ik aannam water, bovenop een haspel met een slang en achterop een onduidelijke grijze koker. Even verderop trof ik de werkman die hier mee bezig was.

Ik raakte met de man in gesprek. Hij spuit met heet water elk illegaal sprietje plat. Van een behandeling kan zo’n plantje zich herstellen, maar als hij na een paar weken de sproeibeurt herhaalt is het onkruid ten dode opgeschreven. Ja zonder gif, bevestigde hij, want dat is tegenwoordig verboden. Sindsdien kijk ik naar de trottoirs en vind de aanwezigheid van groen meevallen, maar ik weet niet of dat zonder deze hete spuit anders was geweest.

Ik neem aan dat het gaat om een door de gemeente ingehuurd bedrijf dat heel innovatief door een paar slimme mensen is opgezet. Ze hebben de werker goed geïnstrueerd om degelijk en dus rustig te werken. De man was heel relaxt aan het werk om in elk hoekje en gaatje rond het fietsenrek het hete water zijn werk te laten doen, waarbij elk stukje groen een paar tellen aandacht krijgt. Ik vind het ook prettiger er uit zien dan de slordige haast waarmee bijvoorbeeld vuilnismannen de rotzooi weghalen als die zich bij sommige vuilcontainers heeft opgestapeld.

Als dit met heet water spuiten inderdaad werkt is dit een groeimarkt van jewelste, want met gif de openbare ruimte besproeien zoals dat decennia ging, dat kan niet meer.

Gijs Kalsbeek