De Jan Pieter Heyestraat 3: bloemen

Net over de grens van ons Stadsdorp bij de natuurwinkel groeit sinds enige tijd een steeds groter lint van fleurige bloempotten langs de gevel. Toen ik daar laatst boodschappen deed, zag ik een man van Marokkaanse afkomst druk bezig met nog weer nieuwe bloempotten rond de boom vlak langs de weg. Het bleek zijn initiatief te zijn, hij plaats ze en verzorgt ze. Wel jammer dat er ook planten verdwijnen, zuchtte hij. Hij zei het netjes maar bedoelde natuurlijk dat er ’s nachts bloemen geroofd worden. Ik hoop dat hij het volhoudt.

 

Bij de natuurwinkel
Bij de natuurwinkel, aan de overkant de bloemenwinkel ook met bloemen en planten op straat.

 

9 oktober

 

 

25 oktober, kerstverlichting aan dezelfde haak als eerder de plantenbak

Had u de bloemen wel eens aan de muur zien hangen, daar naast het portret van Jan Piet? Ik in ieder geval niet en ook mijn gade, die ik er op moest wijzen niet. Er bleken nog veel meer hangende tuinen in de Jan Piet te zijn. Ik was nog op tijd om ze te zien, want mijn aandacht werd pas getrokken toen ze er af gehaald werden. Toen ik toevallig door die straat liep zag ik een vrachtwagen langzaam telkens kleine stukjes opschuiven. Pas daarna ontwaarde ik …

 

 

 

 

 

 

Eén voor één gingen twee werklui, slimme ondernemers (het was geen gemeentewagen) de haken langs waar straks de kerstverlichting weer aan wordt opgehangen, maar waar tot dan toe ongezien de plantenbakken hadden gehangen. Heel ingenieus werden de bakken via een stok op de aanhanger geworpen en leeggeschud, waarna de plastic bakken in de vrachtwagen werden opgestapeld. Allemaal recycleproof.

Ik ging met nieuwe ogen naar de Jan Piet kijken. Overal zie je groen, of tenminste pogingen tot groen. Op de brug, en elders, van die torens die gebruikt werden om een korte periode het fietspad af te sluiten. Daarnaast zie je van die stalen bakken met planten -hoe lang staan die er ongezien al?Van nabij toch aardig

Op de laatste foto’s hierboven zie twee vierkanten houten plantenbakken. Die blijken over de hele Jan Piet verspreid te staan. Met korting via de winkeliersvereniging van de Jan Piet? Ik vermoed dat ik niet de enige ben die er tot voor kort ongezien aan voorbij gelopen is. De close-up als je de moeite neemt om even stil te staan, laat zien dat het minituintje in zo’n bak toch heel aardig, misschien wat zen, er uit ziet. Iets verderop zie je op de eerste foto meer substantieel geveltuintjesgroen.

In ieder geval is de Jan Piet een straat die in opkomst is en dat uit zich in veel nu ook door mij gezien groen.

Gijs Kalsbeek