Huisnummer logica 3

 

In mijn naïviteit vroeg ik de afdeling voorlichting van de gemeente waar ik de regels omtrent huisnummers kon vinden. Ik kreeg een link toegestuurd, die ik voor liefhebbers ook maar vermeld, omdat je aan de lengte iets kan vermoeden van de regeldichtheid van Amsterdam: https://www.amsterdam.nl/stelselpedia/bag-index/handboek-inwinnen/brondocumenten/nummerbeschikking/. Die verwijzing voerde me diep in de regelgeving. Ik heb er heerlijk in gegrasduind. Toevoegingen als: hs, sous en bel, zijn, zo kom ik te weten, per 1995 niet meer toegestaan. Het moet een letter zijn of een Arabisch cijfer (dus niet op zijn Romeins met bijvoorbeeld een III). Ik kocht mijn woning op begane grond in 1994, waarbij de notaris hs in de akte noteerde. Dat ben ik altijd blijven gebruiken. In de brief die ik onlangs over de erfpacht ontving en die ik nu even opzocht, zag ik dat mijn adres (voor de post) met HS wordt genoteerd, maar in de brief zelf wordt mijn onroerend goed met een H achter het huisnummer vermeld en uit de regelgeving begrijp ik dat dit laatste, met hoofdletter, de correcte toevoeging is.

Ik volgde een verwijzing naar landelijke catalogus-BAG waar alle regels in een dik (nou ja computerdun) pak papier van meer dan 120 pagina’s staan vermeld. Hoe een object afgegrensd wordt van de openbare ruimte, regels bij nieuwbouw en verbouwing, bijvoorbeeld van kantoor naar woningen etc. NEN-norm 1773 (“ Huisnummer, Wijze van nummeren en Plaats”) wordt hierbij gevolgd, zo lees ik. Die norm ben ik maar niet gaan opzoeken, ook voor deze nieuwsgierige neus zijn er grenzen. Tenslotte zag ik ook dat BAG betekent Basisregistratie Adressen en Gebouwen. Weer wat geleerd.

Ik kan het niet nalaten om, ingekort, wat van de aanhef van de wet BAG te citeren:

Besluit van 9 maart 2009, houdende regels met betrekking tot de basisregistraties adressen en gebouwen … Wij Beatrix, bij de gratie Gods,… , enz. enz. enz…. Op de voordracht van Onze Minister van Volkshuisvesting, …, nr. BJZ208111827, Directie Bestuurlijke en Juridische Zaken, … Gelet op de artikelen 6, vierde lid, …, De Raad van State gehoord (advies van 17 december 2008, nr. W08.08.0518/IV); Gezien het nader rapport van Onze Minister … Hebben goedgevonden en verstaan:…

Je ziet de ambtelijke molens aan het werk en je moet toch weer erkennen dat een moderne samenleving niet zonder kan.

Staringplein

Leuk al dat ronddwalen, maar in de overvloed van regels kon ik geen antwoord vinden op mijn vragen. Gelukkig zag ik ook dat er een Helpdesk vermeld stond. Die heb ik, en deze keer heel concreet, gevraagd hoe het zit met de huisnummers op het Staringplein waar ik in mijn vorige twee columns over schreef. Ik kreeg snel en uitgebreid antwoord al was de Helpdesk meer voor ambtenaren en vast niet voor particulieren bedoeld. In ieder geval werd de situatie op Staringplein 11 mij duidelijk – dat is het middelste pand op de foto hierboven.

 

Ook al hebben de drie panden op het plein mooi grofweg dezelfde gevels (zie foto hierboven), daarachter verschilt de indeling fundamenteel. Waar een regenpijp normaal op de erfscheiding staat, geldt dat niet voor de linker van de twee pijpen waarbij links en rechts deuren met huisnummer 11 liggen. In het BAG staat ook de bouwtekening van elk pand en de ambtenaar die mij antwoordde liet me zien dat links van de twee voordeuren 11, en dus direct rechts van de grote winkelruit, de gemeenschappelijke bouwmuur (de erfgrens) met het linker hoekpand staat. Dus de twee voordeuren 11 vallen helemaal in hetzelfde pand, hoewel het ook met deze kennis vreemd blijft ogen, drie vrijwel identieke gevels met daarachter een telkens afwijkende indeling.

Gijs Kalsbeek