Beste buren,

Tramhalte Overtoomsesluis is ondanks protesten van buurtbewoners op 16 juli opgeheven.

Ook de door meer dan 1000 mensen ondertekende petitie mocht niet baten.........

Begin juli 2016 hing er ineens een aankondiging van de GVB op de tramhalte Overtoomsesluis met de mededeling dat deze halte per 17 juli opgeheven zal worden. En dat zonder omwonenden en ondernemers erbij te betrekken, de kans te geven om hiertegen in actie te komen of überhaupt op tijd te laten weten. En alleen maar om een simpele bezuinigingsreden! Van de halte wordt dagelijks veelvuldig gebruik gemaakt, deze halte moet blijven!

Omwonenden (o.a. einde Overtoom, Zocherstraat, Amstelveenseweg, Derde Kostverlorenkade, Busken Huetstraat, J.J. Cremerplein, Baarsjesweg, Sloterkade), werkenden, bezoekers van het fitnesscentrum David Lloyd, gasten van het hotel Conscious Hotel Vondelpark en straks ook Conscious Hotel The Tire Station, cafés en restaurants gebruiken deze halte veelvuldig om naar het centrum van Amsterdam of om via Lelylaan naar Schiphol te reizen.

Over de ruggen van bewoners en ondernemers gebruikt de GVB het sluiten van de halte als een goedkope bezuinigingsmaatregel. Bewoners mogen hier niet voor opdraaien! Daarbij komt dat de dichtstbijzijnde halte Surinameplein lastig te bereiken is voor bewoners rondom de Overtoomse Sluis. Al deze bewoners die twee drukke kruispunten over moeten steken maken de verkeerssituatie rondom het kruispunt nog gevaarlijker. Bovendien kost het bewoners dan ook nog meer omdat daar een nieuwe zone begint.

Rondom de halte Overtoomsesluis wonen veel mensen die al wat ouder en slecht ter been zijn, mensen met kleine kinderen, vaste abonnementhouders van de GVB. Hoe straks in weer, wind en kou naar huis met je boodschappen? Deze mensen kunnen zich vaak alleen via openbaar vervoer verplaatsen. Als de halte verdwijnt, verdwijnt ook hun sociale leven!

Na vaak via het kastje naar de muur en terug verwezen te zijn geworden zijn we achter de ‘reden’ van deze opheffing gekomen: De GVB denkt met het verwijderen van de halte tijd te kunnen besparen. De Rekenkamer van Amsterdam en ROVER hebben echter uitgerekend dat door het drukke kruispunt en de brug naast de halte deze tijdwinst compleet te verwaarlozen valt.
Een rapport van de Gemeente over doorstroming in de stad uit 2012 concludeerde dat Halte Overtoomsesluis moet blijven.

In juli 2015 heeft de Raad een besluit aangenomen over opheffing halte Overtoomsesluis. De Raad heeft op basis van foutieve informatie het besluit aangenomen. Het GVB gebruikte het argument tijdwinst en SRA/ wethouder hebben enkel getoetst of het Programma van Eisen blijft gelden (400 meter tussen tramhaltes). Het Rapport van de Rekenkamer Amsterdam van juni 2016 schrijft dat tijdwinst verwaarloosbaar is en een Tram die veelvuldig stopt voor de brug en in het centrum kun je tijdwinst niet meer als argument gebruiken voor dit besluit. Wij vragen met klem het Dagelijks Bestuur van stadsdeel West en de Wethouder het besluit te herzien.

Wij, bewoners en ondernemers rondom de halte Overtoomsesluis, eisen dat de GVB de halte laat blijven bestaan! Hoe kan de wethouder, Stadsdeel West en het GVB een halte opheffen in stad waar men het vervoer wil verduurzamen?