Architectuurwandeling 14 april 20018, 

Met 6 mensen, Odette, Ans, Irene Joke, Han en Ellen, hebben we onder de bezielende leiding van Gijs weer een bijzondere wandeling door ons Stadsdorp gemaakt.
Beginnend bij de voormalige scholen in de Helmerstraat, de Christelijke Mulo en de Openbare Ulo, beide gesticht rondom 1911, maar zo verschillend qua bouwstijl. De openbare school werd duidelijk met minder geld en franje gebouwd. Via het Staringplein met Lutherhof liepen we naar de volgende school in de Kanaalstraat: de Katholieke meisjesschool, genoemd naar de moeder van de bouwpastoor, het Christina Gesticht. Waarom Gesticht?, vroegen wij ons af. De katholieke jongensschool staat verderop in de Kanaalstraat met heiligenbeeld in de gevel.

Onze buurt heeft 6 scholen gekend, er is er nog maar 1 als basisschool in gebruik, de Annie M.G. Schmidtschool. Een naar binnengekeerd gebouw met een poort in de Pieter Langendijkstraat. 

Onderweg nog recente en “oude” nieuwbouwprojecten bekeken, waarbij de recente duidelijk met meer financiële middelen gebouwd zijn vergeleken met de nieuwbouw van de 70- en 80-er  jaren. Via de brug bij de Pieter Langendijk, waar een lantaarnpaal heel mysterieus gericht staat op het voetpad i.p.v. op de straat, liepen we door de Pieter Langendijkstraat weer terug naar de Helmerstraat. Daar heeft Ans ons uitgenodigd voor de thee bij haar op 3 hoog. We genoten van de thee en een prachtig uitzicht. 

Joke van der Linden