Vakantie? Op de fiets door Nederland.

Eind juli had ik enorm zin in vakantie. Maar ik had niets gepland. Ik viel terug op iets wat ik al lang in gedachte had, maar niet aan was toe gekomen en nu moest het er maar eens van komen: de deur uitgaan op de fiets.

Ooit had ik in de wachtkamer van een ziekenhuis een tijdschrift opengeslagen en daarin kwam ik een artikel tegen waarin de mooiste dorpen van Nederland per provincie waren gekozen en die heb ik toen opgeschreven en thuis opgezocht op de kaart. Ik had voor deze vakantie een week de beschikking en het leek me een leuk idee om het mooiste dorp van Brabant, Drimmelen, onder de Biesbosch, van Zeeland, Dreischor op Schouwen-Duiveland en Zuid-Holland, 't Woud, bij Delft te bezoeken: in drie dagen heen en drie dagen terug.

Op aanraden van een buurvrouw ben ik via internet lid geworden van 'Vrienden op de fiets', dat slechts 8 euro per jaar kost. Binnen 8 dagen (en twee dagen voor mijn vertrek op maandag) ontving ik hun boekje, met logeeradressen in Nederland, waar je voor 22.50 kunt overnachten inclusief een ontbijt. Bovendien ontving ik een grote kaart van Nederland met daarop in gele bolletjes alle gastverblijf mogelijkheden en de genummerde knooppunten routes. Voor mijn eerste stop in Schoonhoven belde ik een avond van te voren om mijn verblijf te reserveren en bij de volgende overnachtingen nam ik dezelfde ochtend of soms aan het eind van de middag contact op om een slaapplek te bemachtigen. Dat ging steeds soepel, alleen in Zeeland kostte het me 12 telefoontjes om iets te pakken te krijgen; ik keek daar makkelijk tegenaan zo van lukt het niet dan kan ik wel terugvallen op een pension of hotelletje.

De route bepaalde ik aan de hand van een oude kaart van Nederland en ik schreef een aantal dorpen op een papiertje tot de volgende pauze en volgde de rode ANWB-bordjes. De fiets knooppunten routes (groene uitgezochte wegen) heb ik overgeslagen, want ik had een doel voor ogen en wilde behalve veel moois zien ook meters maken.

Meteen al op dag één, maandag na vertrek om 8 uur, overviel mij een geweldig gevoel van vrijheid, loszijn van het dagelijkse gedoe. Links en rechts werd ik voortdurend gepasseerd door e-bikers en toer- en racefietsers, maar met mijn, trage, stadsfietstempo ben ik overal gekomen. Een andere ontdekking, maar dat wist ik eigenlijk al, was dat me eens temeer opviel hoe mooi Holland is - het Groene Hart van Zuid-Holland/Utrecht, de zand en klei van Noord-West Brabant en de lange dijken/dammen en watervlaktes in Zeeland. Ook ervoer ik de behulpzaamheid van mensen als je naar de weg vraagt - dat deed ik expres voor het contact, ik had helemaal geen zin in google-maps - en de prettige gesprekken bij mijn gastvrouwen en gastheren. Je merkt dat 'Vrienden op de fiets' mensen aantrekt die vriendelijkheid, sociaal gevoel, gastvrijheid uitstralen: een ideele club, bv ook gelet op de betaalbaarheid.

Ik kwam zaterdagavond heel voldaan thuis in een puike conditie met boerenbruine benen en armen. Kortom het smaakt naar meer, ook in wat kleinere vorm bv. vrijdag/zaterdag weg een vriend op vriendin ergens in het land opzoeken en zondag terug of een overnachting bij vrienden op de fiets via een rondje Amsterdam of verderweg: kortom de wereld ligt voor je open.

Henk