Helen Calikci runt haar kookwinkel In My Kitchen in de J.P. Heijestraat. Ze woont een paar straten verder met haar dochter. “Ik hou van het dorpse hier.”

interview uit "Amsterdam", januari 2018. 
pagina 16.

Helen Calikci (50) woont 25 jaar in de Kinkerbuurt, het hart van Oud-West. “Ik woonde tot mijn tiende jaar in Turkije. Op mijn achttiende ging ik in Amsterdam studeren. In 1991 verhuisde ik naar de Kinkerbuurt. Ik werk hier, doe er mijn boodschappen, vrienden van mij wonen er. Ik hou van deze buurt.”

Mijn winkel
“Ik miste hier een winkel met goede keukenspullen, met medewerkers met verstand van koken. Toen ben ik zelf dertien jaar geleden een kookwinkel in de J.P. Heijestraat begonnen. Deze straat was toen minder fraai dan nu. Het was best een risico om hier een winkel te beginnen. Ik was een echte pionier. Nu is de straat een toplocatie geworden met lifestylewinkels en eetcafés.”

Mijn gastvrijheid
“Ik hou van koken, een heerlijke creatieve bezigheid. Ik wil mijn gasten verwelkomen met veel en lekker eten, dat hoort bij de Turkse gastvrijheid die ik in mijn jonge jaren meekreeg. Maar bovenal wil ik de liefde voor koken met anderen delen.”

Mijn boodschappen
“Ik doe mijn boodschappen in deze buurt. De Ten Katemarkt is dichtbij. Mijn groenten koop ik bij de groentestal van Bert. Bloemen haal ik bij de mooiste bloemenwinkel van de Kinkerbuurt, Bloemenweelde in de De Clerqstraat. Echte vakmensen.”

Mijn vrije tijd
“Ik ga graag met vrienden naar het filmhuis in De Hallen. Of ik ga naar de
bibliotheek met mijn dochter. Zij gaat in de buurt naar school. Mijn leven speelt zich voor een groot deel af in de Kinkerbuurt.”

Mijn buurt
“De buurt verandert, er is minder diversiteit. Er komen steeds meer jonge, goedverdienende gezinnen. De huizen zijn erg duur geworden. Ik vind het belangrijk dat je je buren kent, de geschiedenis van de buurt weet. Ik weet niet of deze nieuwe bewoners tijd daaraan willen besteden.”

Mijn missie
“Ik wil meer dan een ondernemer zijn die geld verdient met een eigen zaak. Ik voel me ook een wereldverbeteraar. Ik ben altijd bezig met gezonde voeding en bewust eten, zoals vegetarisch eten of eten met minder vlees. Deze kennis wil ik doorgeven aan iedereen.”
www.facebook.com/inmykitchen.kookwinkel