Huiskamer 5 maart Zingen met Monique

Ik wil wat gaan uitleggen over de Complete Voal technique waar ik mee werk. En we gaan natuurlijk samen zingen.

De Complete Vocal Technique (CVT)  is  een effectieve stemopbouwmethode  volgens de nieuwste inzichten.

De Deense stemonderzoekster Catherine Sadolin, heeft de laatste jaren Europa hiermee veroverd en het slaat nu over naar Amerika. Ook op de conservatoria in ons land zijn er workshops en cursussen van en raakt het snel ingeburgerd.

Catherine Sadolin is een klassiek opgeleide zangeres, die vond dat er nog zoveel ontbrak in haar opleiding.

In het Vocal Institute van Sadolin in Kopenhagen lenen veel mensen zich voor stemonderzoek, tot en met cameraatjes in de kelen als ze zingen of spreken. Hier zijn wat universele stem wetten uitgekomen en ook verassende inzichten. Er zijn 4 centrale stemfuncties met hun wetmatigheden voor stemgebruik.  Maar er zijn ook effecten die je op een verantwoorde manier kan doen.  Je kan bijvoorbeeld grunten en distortion toepassen zonder je stem te bezeren. Of met vocal breaks, vibrato en ornamentatie aan de slag gaan.

Een leuk onderdeel van de CVT is ook dat je met wat oefening een stuk hoger kan leren zingen in je borststem.  En er zal altijd veel aandacht zijn voor een goede (klassieke) Ademsteun.

De speelse kant van het zingen begeleid ik met ontspannings- en stembevrijdingsoefeningen. 

En belangrijk met zingen blijft dat je er lol in hebt natuurlijk. Maar als je voor een publiek wil gaan staan is het ook belangrijk dat je met jouw zingen je publiek weet te raken. Dat kan het best vanuit het gevoel wat je erin stopt.

Toon je kwetsbaarheid. En je kracht. Wees authentiek. Laat je licht schijnen 😊

We gaan lekker met zijn allen zingen deze middag!