Dit is de zoveelste oproep na de vele burgeroorlogen die in Jemen hebben gewoed na het openstellen van het land door Imam Ahmed in 1955. De burgeroorlog kan niet alleen verklaard worden door te wijzen op geschillen tussen soennieten en shi’ieten, de eerste groep geholpen door Saoedi Arabie, USA en UK en de tweede groep door Iran en Bahrein.  Voorafgaand aan de huidige burgeroorlog vonden drie burgeroorlogen plaats. In 1962 ging dat tussen royalisten, voornamelijk gesteund door de machtigste groep van Zaidi (2% van de bevolking) en republikeinen. Steun aan royalisten van Saoedi Arabie, Engeland en Jordanie. Republikeinen steun van Egypte. Na 6 jaar burgeroorlog uitroepen van Yemen Arab Republic in het noorden begin 1968. In het zuiden werden de Engelsen gedwongen Aden op te geven en eind 1967 oprichting Democratische Volksrepubliek Jemen. Oorlog tussen beide landen die in 1972 bijgelegd werd en tot 1979 een unificatie. Daarna weer uiteenvallen. In 1990 weer poging om samen te gaan. Ali Abdallah Saleh president en een vice-president uit zuiden. Partij van President werd de grootste in het parlement, dit tot ongenoegen van zuiden en in 1994 weer burgeroorlog die door het noorden gewonnen werd. Veel partijleiders uit het zuiden vluchtten naar Saoedi Arabie. Zuiden bleef zich benadeeld voelen in economisch, sociaal en politiek opzicht van het noorden.

In juni 2004 begon de min of meer persoonlijke strijd tussen de Houthi clan en de President zich te ontwikkelen tot een regionaal conflict. De bewoners van Sa’ada voelden zich economisch achtergesteld en na de moord op hun sheik door de regering kwamen zij in opstand. Aanvallen op politie- en legerposten. Dit beantwoord met bombardementen. De regering beschuldigde de Houthi’s van het willen instellen van de sharia in Jemen, daarbij geholpen door Iran. Het conflict escaleerde, waarbij de Houthi’s succesvoller waren in hun strijd tegen de President. Daarmee trokken de strijders veel werkloze jongeren aan. De Arabische lente culmineerde in de afzetting van Ali Abdallah Saleh en de officiele benoeming van Abdullah Mansur Hadi uit het zuiden als President. Uit rancune sloot Saleh met zijn leger zich aan bij de Houthi’s. Dit leidde in 2012 weer tot steun van Saoedi Arabie aan Hadi en bombardementen gingen stelselmatig plaats vinden.

Profiterend van het machtsvacuum wisten in 2008 Al Qaida en later ISIS zich te vestigen in het zuidoosten van Jemen. Er werden kampen opgericht om internationale terroristen op te leiden. Interventie van USA en UK met drone aanvallen op deze kampen. Daarbij ook veel burgerslachtoffers.  

Met een mengelmoes van conflicten tussen noord en zuid Jemen, Houthi versus regering, Saoedi Arabie – Iran en USA en UK versus Al Qaida en ISIS  is de burgerbevolking het grote slachtoffer. De toch al fragiele toestand van Jemen met een enorme bevolkingsgroei die het land absoluut niet kan dragen, maakt dat de  blokkades van de havens voor voedsel en medicijnen miljoenen mensen van honger zullen omkomen.

Han Blom

Hij verteld ons de volgende keer (13 nov) over zijn werk in Jemen. We kijken er naar uit.