Verslag (huiskamer)excursie voedselbos


 

Met Albert Geven en zijn tuinvriend Hans Boersma togen wij vandaag naar de “Hof van Acta”.

Een schone naam voor een strook grond tussen straat en flatgebouw, waar je zonder hun enthousiaste verhaal niets aan afziet. Nog niet, want het vereetbariseren van dit terrein gaat jaren duren. Daarom is hun project zo bewonderenswaardig. Duidelijk gedreven werken zij daar bijna dagelijks, het hele jaar door, nu sinds twee jaar, met een tiental mensen.

Hun grote voorbeeld is Wouter van Eck die het concept van het eetbare bos heeft uitgevoerd in Ketelbroek, dicht bij Groesbeek. Hij stelt, dat landbouw en natuur uit elkaar gespeeld zijn, getuige de monocultuur die in onze landbouw heerst, met alle kwalijke gevolgen van dien. De combinatie van landbouw en natuur daarentegen maakt de bodem steeds rijker en de opbrengst steeds groter. Nodig is wel een goed doordacht plan en enorm veel geduld, want in cultuur brengen van een voedselbos neemt 30 jaar. De boswachter moet dus vooral wachten. Een dergelijke bestemming vergt visie en moed bij ruimtelijke ordening.

Albert en de zijnen lijken 10 jaar de tijd te hebben om hun stukje grond aan de rand van Amsterdam te verrijken en tot voorbeeld te maken. Bij de rondleiding toonde Hans de opbouw van hun tuin. Lopend over het vage paadje bracht hij ons langs de Franse uiensoepboom, een nectarstruik, de paw paw boom en Chinese jam. Hij leidde ons door de poort naar ‘het donkere bos’ waar drie walnotenbomen de kans krijgen andere bomen te verdringen. Enthousiast vertelde hij over nieuw leven uit de grond na afgraving en de levendige uitwisseling die plaatsvindt aan de rand van een vijver.

Je moet er oog voor hebben. Albert en Hans, lieten ons zien wat het “Hof van Acta” kan worden. Over een jaar gaan we weer kijken. We blijven het volgen. Wie weet hebben ze dan het tweede bijenvolk aangetrokken.

De thee was heerlijk, Albert. Het was een bijzondere en zonnige middag.

 


Het voedselbos: 
Sinds een aantal jaren ben ik betrokken bij de ontwikkeling van een “voedselbos”in Amsterdam, de " Hof van Acta"'.
Een voedselbos is een voedselproducerend landschap, dat werkt zoals een natuurlijk boslandschap. Alle elementen ( planten, dieren, vogels, insecten en mensen) werken samen in een geïntegreerd en goed werkend ecologisch systeem.
Met de ontwikkeling van dit voedselbos hebben we sinds twee jaar een begin gemaakt op het terrein van het vroegere ACTA gebouw, naast het Slotervaartziekenhuis. 
Hoewel ons voedselbos nog in de ontwikkelingsfase zit, beginnen de contouren al wel zichtbaar te worden, en begint het nu al een plek te worden waar het goed toeven is.

Albert Geven 


zie ook...