Lezingen in de huiskamer: Sapiens, door Albert

Vanmiddag hadden we weer een genoeglijke samenkomst in de huiskamer van het Stadsdorp. Albert vertelde over het boek Sapiens, geschreven door Harari. Toen hij aan het boek begonnen was, had hij niet meer kunnen stoppen met lezen en had er zijn nachtrust er aan moeten opofferen. De beklemming die hij had ervaren, kon hij goed aan ons overdragen.

Harari onderzoekt bijvoorbeeld of er een bepaalde richting zit in de geschiedenis van de mensheid en of je die kan doortrekken. Zo concludeert hij dat kleine gemeenschappen en culturen in steeds grotere verbanden zijn opgenomen en dat we dus op weg zouden zijn naar een wereldcultuur. Natuurlijk blijven culturele verschillen bestaan, maar we weten van elkaar dat we bestaan en zitten aan hetzelfde internet.

De niet onredelijke verwachting is dat de levensduur van de mens versneld gaat toenemen en dat we onze hersenen aan een computer kunnen koppelen – wat gaat dit betekenen? Het eind van Homo sapiens, denkt Harari, in de zin dat de mens tot nu toe een wezen is, dat net als de rest van de natuur, door zijn DNA is beperkt. Een nieuwe soort die de Homo sapiens aflost zou dan de door de wetenschap gestempelde Homo zijn die zijn eigen DNA manipuleert en zo ongekende mogelijkheden heeft. Ik claim al vast zijn naam: de Homo scientias.

Leuk was dat Albert een aantal vragen en stellingen op papier had als houvast bij de discussie. En zo was het een echte huiskamerlezing: laagdrempelig, interactief en gezellig.

Ik kijk uit naar de volgende lezing over twee weken.

 

Gijs Kalsbeek

17-10-2017