NIEUWSBRIEF NUMMER 16
maart 2016
STADSDORP OVERTOOMSESLUIS

www.stadsdorpovertoomsesluis.nl
overtoomsesluisinfo@xs4all.nl

Uitnodiging voor de maandelijkse buurtborrel in Aspendos
(elke 2e donderdag van de maand)

Kom je ook donderdag 10 maart 2016 om 20.00 uur? Die avond is er weer een gezellige bijeenkomst, waar je kunt genieten van een drankje (op eigen kosten). Je bent welkom vanaf 20 uur in, als je er voor staat, de linker zaal van pizzeria- restaurant Aspendos, Jan Pieter Heyestraat 170, vlak bij de hoek met de Eerste Helmersstraat. De linker zaal wordt meestal maar weinig gebruikt; de meeste restaurantgasten zitten in de rechter zaal.

In ieder geval Marion K, Marion M en Gijs K gaan vooraf eten om 18.30 uur in diezelfde pizzeria Aspendos. Wie schuift er aan? Wees welkom om mee te eten. De vorige keer waren we met acht eters!

Neem buren of anderen mee om hen te enthousiasmeren voor ons Stadsdorp.

Ben je nog nooit op de buurtborrel geweest, wil je wel maar voel je een drempel? Elke keer komt er wel een nieuw iemand op de borrel en dat gaat goed. We hebben bovendien afgesproken dat bij elke borrel iemand gastheer/gastvrouw is en je welkom zal heten. Op deze borrel zijn dat Marion van S en Henk v.d. A.

Nextdoor en de buurt Overtoomsesluis en het Stadsdorp
Ik ben geen digibeet en vind de computer een handig en nuttig ding, bijvoorbeeld als tekstverwerker. Maar ik voel me wel eens uit een andere eeuw als ik meen te zien hoe iedereen enthousiast uren achtereen op internet zit. Ik klap mijn laptop het liefst zo snel mogelijk dicht als ik het corvee van mails bijwerken heb overleefd. Op de digitale schemerruimte van facebook zit ik niet, bang om nog meer tijd achter Het Ding door te brengen. Een jaar geleden werd ik binnen ons Stadsdorp gewezen op de site Buurtlink. De kramp die de jubeltoon bij me opriep dat die site zo nuttig zou zijn, en die voelde alsof dit weer een teken was dat een nieuwe tijd was aangebroken (en impliciet dat ons Stadsdorp eigenlijk een hopeloos ouderwetse organisatie was), moest ik eerst wegwerken en toen ben ik toch maar op Buurtlink gegaan. Een jaar later concludeer ik dat die site me alleen maar tijd gekost en niets opgeleverd heeft. Het is een site, om het maar eens ouderwets maar wel treffend uit te drukken, met een lage kwaliteit.

Maar nu hoorde ik over Nextdoor, een organisatie die overal ter wereld buurtgenoten met elkaar wil verbinden en dat nu met veel publiciteit uitrolt over Nederland. Er wordt veel geld in geïnvesteerd en het komt uit Amerika – genoeg voor een portie wantrouwen. En hij heeft Facebook kenmerken als ik het goed begrijp. Ik ben toch de uitdaging aangegaan om me aan te melden op de Nextdoor-site. Als een soort vingeroefening om mijn digitale vaardigheden bij te houden. En nog een reden: Nextdoor heeft de buurten in Amsterdam ingedeeld op dezelfde manier als ik toen ik ons Stadsdorp begon, en komt voor dezelfde buurt met dezelfde grenzen als wij met dezelfde naam: Overtoomsesluis. Ik ben dus lid van het Stadsdorp OvertoomseSluis, en deelnemer van de buurt Overtoomsesluis op Nextdoor.

Gelukkig hebben we als Stadsdorp een eigenwijze hoofdletter S in de naam. We zullen ons als Stadsdorp moeten verhouden met Nextdoor. En de verschillen moeten vinden. Een belangrijk verschil is voor mij de fysieke, sociale ontmoeting. Ik heb me voorgenomen om -  alweer als een vingeroefening en als een schoolkind met weerzin in het huiswerk en dat daar argumenten bij zoekt – om op de site van Nextdoor de borrel van ons Stadsdorp aan te kondigen. Wie weet wat dat oplevert.

Wie voelt zich geroepen om zijn licht te laten schijnen over zjin of haar ervaringen met, of mening over, Nextdoor in relatie tot ons Stadsdorp. De volgende nieuwsbrief heeft er ruimte voor.

GK

Radicaliserende Islamitische jongeren
Enige weken geleden toog ik naar een avond over radicaliserende islamitische jongeren, georganiseerd door de Badr moskee en Stadsdeel West. Ik had erover gelezen in de mededelingen van het Stadsdeel. Nu ligt de Badr moskee vlak bij station Sloterdijk, dus niet in ons Stadsdorp. We hebben zelfs, naar mijn weten, helemaal geen moskee in ons gebied. En naar mijn ervaring is onze buurt een oord waar het goed toeven is en ben ik in al die jaren dat ik hier woon geen radicaliserende jongeren tegengekomen. Toch wil ik hier wat over die avond schrijven. Toen ik namelijk enkele stadsdorpers vertelde dat ik daar was geweest, waren die zo benieuwd en wilden er zo graag over horen, dat ik aan neem dat dit voor meer mensen geldt. Als OvertoomseSluis leven we ook in Stadsdeel Amsterdam West.

Een paar honderd mensen waren op die avond in een bovenzaal van de moskee afgekomen. Ongeveer halfom moslim en niet-moslim. Vooraf raakte ik aan de praat met een Egyptische moslim die in deze moskee elke avond komt bidden en zo van deze bijeenkomst had gehoord. Hij had zelf werk ver onder zijn academisch niveau, maar zijn dochters, vertelde hij trots, deden allebei VWO. Naar ik begreep wordt de moskee voornamelijk door mensen van Marokkaanse afkomst bezocht.

De voorzitter van het dagelijks bestuur van West benoemde bij de opening van de avond de verantwoordelijkheid van de politiek die naar islamitische jongeren te weinig ondernomen heeft. Het motto van West: Stay West, slaat nadrukkelijk ook op islamitische jongeren. Het stadsdeel voelt zich ook verantwoordelijk om jongeren af te houden van radicalisering en eventueel vertrek naar Syrië.

Felix Rottenberg leidde de avond. Eerst interviewde hij een man wiens zoon onverwacht naar Syrië was vertrokken en daar als verpleeghulp was omgekomen. Heel eerlijk vertelde hij over zijn aanvankelijke ontzetting dat zijn zoon verdwenen was en zijn verdriet na zijn dood. Mij trof wat hij nog meer vertelde. Het troostte hem dat hij wist dat Allah toen zijn zoon nog in de buik van de moeder zat al had bepaald wanneer en waar zijn zoon zou sterven. Ik dacht gelijk: als je toch geen invloed hebt, wat zal je hier dan in de moskee nog verder praten. Ik moest ook denken aan mijn familie van vaderskant. Volgens de verhalen was die tot twee generaties geleden zwaar calvinistisch christelijk en – ik heb het voor de zekerheid nagevraagd bij mijn vader – had dezelfde troostformule kunnen uitspreken. In een spitsvondig debat met mijn grootvader, zo stel ik mij voor - was mijn vraag naar de eigen verantwoordelijkheid uitgewist, want praten en redeneren konden ze in die kringen. In de krant lees ik over zware christenen op de Veluwe en vermoed onder hen vergelijkbare redenaties over troost. Voor jongeren die op school en op straat in een areligieuze werkelijkheid leven en thuis in zo’n soort vroomheid, lijken me dat niet te verzoenen werkelijkheden. En een last om mee te leven.

Daarna was er een forum met twee imams en een publicist en een vrouwelijk, islamitisch lid (VVD) van de gemeenteraad, als ik het goed heb allemaal van Marokkaanse afkomst. Felix leidde deskundig maar met ferme hand de discussies. Ik vond het verademend hoe Felix stelde en soms met die harde hand moest handhaven dat we het niet over schuld gingen hebben, maar de problemen in kaart brengen.

Ik pik er twee onderwerpen uit waarover overeenstemming was. De soms heftige verschillen van inzicht, vond ik minder interessant. Ten eerste kwam sterk naar voren dat de islamitische gemeenschap en dus zeker de moskee zijn verantwoordelijkheid moest nemen als het gaat over radicaliserende jongeren. Je onbevangen tot hen richten, hoe gaat het met hen, wat willen ze, wat hebben ze nodig, waar lopen ze vast? Wat doen wij als ouderen en ouders niet goed als we onze kinderen op het rechte pad, niet alleen in het geloof maar ook in de Nederlandse samenleving, willen houden.

Ten tweede was iedereen het er over eens dat van de ongeveer 160 moskeeën in Nederland er maar een enkele in staat is zo’n avond over radicalisering te organiseren. De meeste zien het probleem niet dan wel willen het niet zien of voelen zich niet verantwoordelijk.

Na afloop was er in weer een andere zaal een ontvangst met sapjes en mediterrane hapjes. Samen met een andere niet-moslim sprak ik met twee vriendelijke heren. De een noemde zichzelf nadrukkelijk salafistisch.. Door de vermoeidheid en het late tijdstip, door het getetter van mijn mede niet-moslim die nogal vol van zichzelf was en mijn voor deze situatie niet toereikende sociale vaardigheden, lukte het me niet om met die salafistische meneer een gesprek aan te gaan over zijn salafisme. Hij was hoog opgeleid en goed gebekt, dus hij zou zeker een antwoord hebben gehad op mijn kritische vragen – hij was vast niet in een kramp geschoten. Zou hij bijvoorbeeld een vrouw een hand geven? Ik was echt benieuwd naar zijn visie.

NB Ik heb dit verslag weken na de bijeenkomst geschreven zonder dat ik aantekeningen had gemaakt. Ik moest dus geheel op mijn geheugen vertrouwen. Ik hoop dat ik met dit verhaal de interessante avond recht heb gedaan.

Gijs Kalsbeek

 

Flyer
We hebben een nieuwe flyer in grote oplage laten drukken en gaan huis aan huis flyeren om de huiskamer en het Stadsdorp meer bekendheid te geven. Wil je mee flyeren (of iets anders doen) geef je op, zie onderaan bij redactie.


Oproep
Vrijdag 15 april vertrekt ondergetekende redacteur voor een wandeltocht van een paar maanden langs de Rijn, van Hoek van Holland tot de bron van de Rijn in Zuid Zwitserland. De volgende nieuwsbrief van april kan ik nog wel produceren. Daarna een paar maanden niet. Wie wil de zorg voor de nieuwsbrief in die tijd overnemen?

redactie

Gijs Kalsbeek
g.kalsbeek-m.metze@kpnmail.nl
of
overtoomsesluisinfo@xs4all.nl