Architectuurwandelingen, geweest en komend

Half november liepen we dit keer met een klein, gemotiveerd groepje in de buurt van de Kinkerbrug. Eerst een klein eindje de Postjesweg op, tussen de straatvullende woningbouwblokken van ongeveer 1920. Stilstaand op het knooppunt van waterwegen bij de Admiralengracht en daar rondkijkend zagen we in die blokken leuke details, zoals grote balkons op de hoogste etages bij met name de straathoeken. Ook trof ons een losstaand groot gebouw dat dankzij een dakrand met kantelen en een toren ondanks eeuwen tijdverschil wat wegheeft van de bouwstijl in middeleeuwse, Italiaanse stadjes.Postjesweg

Bij de grote moskee zag Ans iemand naar binnen lopen en vroeg gelijk of we ook binnen mochten kijken. De grote zaal waar we op kousenvoeten stonden en waar ook een gebedsdienst voor een kleine groep aan de gang was, was erg sober en minder mooi dan de buitenkant van het gebouw. Via de Bellamystraat liepen we via de Nicolaas Beetsstraat naar de Kinkerstraat, de wereld in van de stadsvernieuwing uit de 80-er jaren. Grote bouwblokken waar ooit de begin 20-e eeuw gebouwde woningen, vergelijkbaar met onze buurt, grootschalig tegen de vlakte zijn gegaan. Terug in ons eigen stadsdorp waar die stadsvernieuwing niet heeft huisgehouden, maar ingezet is op renovatie, voelden we ons weer thuis.

In de decemberse drukte van feestdagen kwam de enige zaterdag die geschikt was in mijn agenda niet uit. Dus pas in januari gaan we verder. Ik heb al een wandeling rond de Hallen en daarna een over het WG-terrein in gedachten. Dan hebben we een ronde om ons Stadsdorp afgerond en zouden we een nog weer grotere ronde kunnen maken. Lijkt me leuk.

Gijs Kalsbeek