Bij het startpunt, hoek Zocherstraat en  Amstelveenseweg konden we mooi uitkijken naar de gevels aan de overkant van de Schinkel. Het prachtige uit 1634 stammende Aalsmeerder Veerhuis getuigt van de historische locatie, waar de Overtoomse Vaart, de Schinkel en de Kostverlorenvaart samenkwamen. Ik toonde afdrukken van de prachtige gravures die ik eerder beschreef in een column (nieuwsbrief 38, januari 2018) over de geschiedenis van de  Overtoomsesluis, waar de naam van ons Stadsdorp vandaan komt. Hier, waar we stonden, lag eerst de Overtoom, daarna de sluis (Overtoomsesluis) waarover een brug gebouwd werd die uitkwam op de Andreas Schelfhoutstraat aan de overkant.

Aan de Sloterkade, aan de overkant is een veelheid van bouwstijlen en bouwjaren zichtbaar. We konden het niet eens worden over de vroegere bestemming van het grootste gebouw, dat na renovatie jaren geleden woningbouw werd, maar daarvoor …? De enorme variatie in gebouwen bleef, we stonden nog steeds te kijken en elkaar aan te wijzen, toen we uiteindelijk aan de wandeling begonnen. We staken de Schinkel over via de voetgangers- en fietsersbrug en liepen via de Jacob Marisstraat naar de Nieuwe Wereld van het ruim aangelegde Surinameplein, waar de langwerpige blokken sociale woningbouw uit 1935 beginnen. Ook tussen die enorme bouweenheden vind je nog heel aardige woonblokken van bescheiden omvang, veelal van iets oudere datum, met gevels die een lust voor het oog zijn.

Aangekomen op de Baarsjesweg keken we uit op ons Stadsdorp aan de overkant van de Kostverlorenvaart, op de twee prachtig gerenoveerde schoolgebouwen aan de Derde Kostverlorenkade. Wat lagen die er mooi bij. We dronken nog thee bij Ans. Volgende keer, zaterdag 17 november, het gebied rond de Kinkerbrug, hoe, dat ga ik eerst nog verkennen.

Gijs Kalsbeek