Op 17 december 2021 legde de burgemeester de 1000ste Stolperstein in Amsterdam. Inmiddels, nog geen jaar later, zijn er in de buurt van de 1600 Stolpersteine. En dat gaat maar door. Tachtig jaar na dato is er grote interesse om alsnog een herdenkingssteen te leggen op de plek waar een slachtoffer van het nazisme woonde. Dat gebeurt via onze Stichting Stolpersteine, maar altijd op initiatief en aanvraag van een bewoner, een nabestaande of een straat- of buurtcomité. 

Behalve degene die de Stolpersteine produceert, draait onze stichting geheel op vrijwilligers. We hebben zeer goede afspraken met de gemeente Amsterdam over het plaatsen van de stenen met Amsterdamse stratenmakers terwijl de gemeente ook de bewoners informeert. De gemeente waarschuwt aannemers die bij hun werkzaamheden de Stolpersteine tegenkomen. Maar toch is het beheer van alle bestaande en nog komende Stolpersteine een probleem. Niet alle aannemers (en onderaannemers) volgen de aanwijzingen van de gemeente. Stolpersteine kunnen beschadigd raken, kunnen door werkzaamheden of andere oorzaken verdwijnen en moeten eigenlijk zeker twee keer per jaar gepoetst worden om niet net zo zwart te worden als de waterputjes in de straat.

In de Indische Buurt is nu de eerste bewonersvereniging die toegezegd heeft om alle Stolpersteine in hun buurt te onderhouden. Het zou heel mooi zijn als - in samenwerking met ons - overal bewonersverenigingen of organisaties van die strekking de Stolpersteine op die manier zouden willen adopteren.

Mijn vraag is: is dat iets voor de 'Stadsdorpen'?