Ik was toch op zoek naar het lelijkste gebouw in de Overtoomse Sluis? Deel 2.

Ja en heel paradoxaal mocht ik terwijl ik zo op zoek was, nog meer genieten van de architectuur in ons Stadsdorp.  
Dus wandelde ik dit keer over de straten tussen de Overtoom en de Jacob van Lennepkade. Ik begon op de hoek Eerste Helmersstraat en Jan Pieter Heyestraat. Daar staat een niet al te groot nieuwbouwcomplex met de afhaalindonees op begane grond. De balkonnetjes verspringen en hangen niet symmetrisch, wat aan de verder niet bijzondere architectuur een aardig effect geeft.

Hoek Eerste Helmersstraat met Jan Pieter Heyestraat.

Ik loop naar de 3e Kostverlorenkade waar niet alleen het water een natuurlijke grens vormt van ons Stadsdorp. Ook de type bebouwing aan de overkant van het water verandert radicaal van karakter. Net als Oud-West ruim voor de oorlog gebouwd, maar van een geheel andere, modernere architectuur – als ik overal bij stil blijf staan, kom ik natuurlijk aan ons lelijkste gebouw niet toe. Ik beperk me met moeite tot de Kostverlorenkade waar ik een mij onbekend nieuwbouwcomplex uit 1988 ontdek. Een tijd waarin ze blijkbaar nog niet zulke nieuwbouw een beetje aardig konden neerzetten. Ik vind het ronduit smakeloos. De poort naar de binnenplaats is een aardig idee, passend bij de buurt, maar het oogt hier als een gapend gat.

Derde Kostverlorenkade

Via de Jacob van Lennepkade bereik ik de drie grote, recente nieuwbouwcomplexen. Complex 1 a,b,c, zie de foto’s. Vanaf de overkant van de kade heb je mooi uitzicht op het gebouw op de hoek met Staringstraat. De Vincentiuskerk die hier vroeger als kerkgebouw met een grote toren stond, huist nu in het wooncomplex. Aan de kade komt het complex goed tot zijn recht als een zelfbewust gebouw. Maar om de hoek in de Staringstraat is het de architect niet gelukt er iets moois van te maken. De al te platte gevel wordt verder ontsierd door de pontificaal geplaatste toegang tot de parkeergarage. Dan weer om de hoek naar de Kanaalstraat zie je van hetzelfde complex een aardige, levendige gevel.